„Изгнаници клети, отломка нищожна
от винаги храбър народ мъченик“

из стихотворението „Арменци” от Пейо Яворов

Младежкият консервативен клуб отбелязва с преклонение пред жертвите стогодишнината от геноцида, извършен върху 1,5 милиона арменци в Османската империя.

Макар и не универсално политически признат, в историографията съществува консенсус относно характера на масовото избиване на арменците. Редица уважавани международни структури и духовни водачи – от Европейския парламент и Европейската народна партия до Папата, признаха Арменския геноцид.

За нас, българите, събитията, протекли в онзи мрачен период, крият по-малко неясноти – не само заради това, че десетки хиляди прогонени арменци намират нов дом у нас, но и защото и нашият народ пази болезнен спомен от преследванията в Османската империя – от април 1876 г.  и август 1903 г.  до 1913 г.

В името на мира и приятелството между народите, в името на истината и на уважението към личността, МКК призовава сто години след случилото се Геноцидът да бъде признат от всички, включително от нашите институции и от властите в Република Турция.

Ние вярваме, че съвременна Турция, основана от Мустафа Кемал Ататюрк, нашият съюзник в НАТО, не би трябвало да се припознава с назадничавата и тиранична Османска империя. Истината, дори и когато е болезнена и грозна, може да донесе само добро. Истината и помирението са пътят към един по-добър свят, в който човечеството няма да бъде изправено пред подобни сурови изпитания и варварски престъпления.

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d блогъра харесват това: