Днес министър-председателят Пламен Орешарски заяви, че предвижда актуализация на Държавния Бюджет за 2013 г. Ако подобен абсурден акт бъде вкаран като законопроект в Парламента, каквото намерение бе заявено от премиера, то това означава, че публичните финанси на държавата за пореден път ще станат заложник на популистките харчове на управляващата тройна коалиция.

Искането за промени в Закона за държавния бюджет е неаргументирано и рискува финансовата стабилност на страната, валутния борд и предизвикването на нова Виденова зима, вследствие на възможна хиперинфлация. Това предизвиква основателни въпроси дали предизвикването на хиперинфлация не е съзнателно планиран ефект, целящ обогатяването на определи приближени до властта олигарси, за сметка на обедняването на широки кръгове от българския народ.

С тези промени се предвижда да бъде разширена разходната част на бюджета, на фона на традиционните „пропуски” в събираемостта на приходната му. През последния месец бяха приети редица законови и подзаконови актове, които неимоверно увеличиха социалната ангажираност на правителството – нещо, което не бе предвиждано във вече приетия ЗДБ 2013. Всичко това идва да покаже, че кабинетът „Орешарски” се опитва да тушира активното недоволство на хората срещу него, използвайки за целта широките харчове на държавните средства. Обръщаме се и към Президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев, да упражни даденото му от Конституцията на страната право на вето върху законопроекта на БСП-ДПС-Атака, в момента, в който той бъде гласуван в Народното събрание.

МКК призовава всички десни партии, които имат претенцията да представляват дясното политическо пространство, според присъствието им в институциите на страната и упражняваното влияние върху обществото, да се противопоставят на този популистки флирт от страна на управляващото мнозинство с целия им разполагаем ресурс.

1.07.2013 г.,
МКК

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d блогъра харесват това: