Пресметнете вашата вноска с нашите калкулатори

Банковите Кредити Продължават да Растат През 2024

Свържете се сега за безплатна консултация относно вашите кредитни продукти и отговори на вашите въпроси.

През 2024 г. банковите кредити в България продължават да нарастват с устойчиви темпове, показват данни от Българската Народна Банка (БНБ).

Този растеж е резултат от нарастващото търсене на кредити от страна на домакинствата и бизнеса, подкрепено от стабилната макроикономическа среда и благоприятните кредитни условия.

Увеличение на Кредитите за Домакинства и Фирми

БНБ отчита, че кредитите за домакинствата са достигнали 38,812 млрд. лв. през януари 2024 г., което представлява увеличение от 16,3% в сравнение със същия период на предходната година. Жилищните кредити водят тази категория с обща сума от 20,142 млрд. лв., което е ръст от 21% на годишна база​.

Потребителските кредити също отбелязват значително увеличение, достигайки 16,984 млрд. лв., което представлява ръст от 12,6% за година​.

Фирмените кредити нарастват със 7,2%, достигайки 44,273 млрд. лв. през януари 2024 г. Този растеж се дължи основно на повишеното търсене на инвестиционни и оборотни средства, като фирмите се възползват от благоприятните условия за кредитиране​ .

Икономически Фактори и Влияния

Растежът в кредитирането се дължи на стабилния икономически растеж и повишеното доверие в банковата система. БНБ отбелязва, че нетните вътрешни активи са се увеличили с 19,7% за година, достигайки 98,204 млрд. лв. през януари 2024 г. Основен компонент на тези активи е вътрешният кредит, който възлиза на 97,392 млрд. лв., представляващ увеличение от 18,1% спрямо януари 2023 г.​ (Investor.bg)​ .

Политики и Препоръки

Въпреки положителните данни, БНБ продължава да следи внимателно развитието на кредитния пазар и предупреждава за потенциални рискове, свързани с прекомерното задлъжняване. В последните си доклади, БНБ посочва необходимостта от въвеждане на ограничения върху показателя „Loan-to-Value“ (LTV), за да се намалят рисковете от свръхзадлъжняване на домакинствата. В момента 24 държави от Европейското икономическо пространство прилагат такива лимити, като в 15 от тях „таванът“ е между 90 и 100% от стойността на имота.

Перспективи за Бъдещето

Очаква се тенденцията на растеж в кредитирането да продължи и през следващите месеци на 2024 г., подкрепена от продължаващото икономическо възстановяване и активната кредитна политика на банките. Въпреки това, финансовите институции трябва да поддържат баланс между стимулиране на растежа и управление на рисковете, свързани с прекомерната задлъжнялост.

Тази информация подчертава важността на внимателното наблюдение и управление на кредитния пазар, за да се гарантира устойчиво и здравословно икономическо развитие в България.

Източници: Investor.bg

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Искате най-добрите условия?

Свържете се с наш експерт сега за да получите консултация и да си уредите най-изготните условия за вашите кредитни продукти.

Най-Нови Статии

  • All Post
  • Бизнес
  • Задължения
  • Кредитиране и Банкиране

Новини

Получавайте новини и полезни съвети. Абонирайте се за нашия блог.

Успешен абонамент Проблем в системата
© 2024 Всички права запазени