Ние, членовете на Младежки консервативен клуб привестваме решението на Св. Синод на БПЦ храмовете в страната да останат отворени за вярващи и през времето на карантинните ограничения, свързани с разпространението на коронавируса. В същото време с болка наблюдаваме опитите на определени среди да атакуват и компрометират светата ни Църква заради това свое решение. И макар че в аргументите на тези хулители прозира както некомпетентност по въпроса, така и недобронамереност спрямо Църквата и християнството, се опасяваме, че тези гласове могат да навредят на обществения престиж на православната Църква и да разколебаят част от миряните.

Поради тази причина бихме искали да обърнем внимание на следното:

БПЦ не може да си позволи да затвори храмовете нито по канонични (Църквата не може да откаже спасение на никого), нито по чисто исторически причини. За цялата хилядолетна история на българската Църква това не се е случвало никога – нито при чуждата и враждебна на християнството османска власт, нито през войни, нито при бедствия, нито при по-страшни епидемии. Но отвъд тези аргументи, ние бихме желали да припомним и някои чисто практически доводи в подкрепа на продължаването на нормалния ритъм на църковния живот като това, че от началото на извънредното положение храмовите помещения се дезинфекцират не по-малко старателно от всякакви други обекти, отворени за публично посещение, както и че се допуска присъствие с предпазна маска и в никакъв случай не се поощрява струпването на много хора на малка площ.

Видно е, че мнозина от критиците на Църквата не познават в дълбочина нейните практики, но за сметка на това неведнъж в миналото са проявавали оскърбителното си отношение и към Синода, и към Църквата, и към религията въобще. Сега, под маската на загриженост за здравето на населението (включително и на редовно посещаващите църковни служби), те отново се опитват да охулят православната общност. Усилията им да представят клира като сбирщина от безпросветни и ретроградни „чернокапци”, са недостойни и на тях следва да се отговори.

В същото време ние, като вярващи християни, ще продължим да се молим за здравето на всички човеци, независимо дали в днешните дни на изпитание посещават или не църковните служби, и без разлика на това какво им е мнението относно дейността на храмовете. Бог да пази България и всички нас!

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d блогъра харесват това: